PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Fazerım için Uzun Yol Görüşlerim...

FreaK
30.06.07, 14:55
Öncelikli olarak şunu söylemek isterimki, fazer ile ilk uzun yolculuğumu yaptım. Normalde, gün içinde toplam 200 km yapmamış bir adam için bir anda 1000 km lik bir maratona cıkmak biraz delilikti kabul ediyorum. Ama hepimiz deli değilmiyiz zaten..

Direk konuya girecek olursak, uzun bir yolculuk yapmak istiyorsanız, ki benim yolculuğum 11 saat sürdü, altınızda bir fazer olmamalı! Sadece fazer değil 600cc lik bir motosiklet olmamalı... Nedeni ise, 600cc lik bir motosikletin, performans sürekliliği, pahalıya maal oluyor.

Yolda giderken rüzgar sesinden fırsat bulabildikçe dinlediğim motor sesi, fazerımın çıglıklar atarak gitmesinden başka birsey değildi. motor devrinin 8 9 bin arasında seyir etmesi, aslında gittiğim hızın motosikletim için uygun bir hız olmadığının su götürmez gerçekleriydi. Rahat ve ekonomik bir yolculuk için fazer size 125 km hızı sunuyor. Yaptığım testte 125 km sabit hızla gittigim zaman fazerın 1 depo benzin ile 420 km gittiğini gördüm. Eğerki 130 km ile giderseniz, ki bu 7 bin devire tekabül ediyor. Ozaman 1 depo benzinin menzili direk 300 ve hatta daha aşağısına düşüyor. Bolu çıkışı istanbula kadar geçen 210 km lik yolda ortalam süratımın 190 km olduğunu dusunursek ve boludan tam depo cıkıp istanbula boş depo girdiğimide bu bilgilere eklersek, fazerrın nasıl benzini emdiğini görebilirsiniz, eminimki 1000'lik bir makine ile fazerda 125, 420 değerlerini 160, 420 şeklinde yapabilirdim.

bir diğer konu, fazerın uzun yol için hafif bir motosiklet olduğudur. Eğer uzun bir yolculuk yapılacaksa, bence bir motorun rahat kuru ağırlığının 210 kg uzerinde olması gerekli, söyleki, fazerın 188 kg lik ağırlığının uzerine çantalarımı koyduğumda (yaklasık 30kg) toplamda yuvarlak 220 kg lik bir değer elde ettim ve bu değerde, fazerrın yolda gidişinin nekadar da değiştigine sahit oldum, virajlarda motosikleti yatırmak hızlamak ve yavaslamak daha bir güven veriyordu. Bundan dolayı Bende direk su fikir doğdu biraz daha agır olsa daha stabil olacak demek ki... Ozaman bir touring motosikletinin uzun yolculuk yapabilmesi için uygun olduğu ağırlık değeri bence 210 kg ve ustudur. Zaten honda modellerinin touring motorlarına baktığınızda ağırlıkları 210 kg ustudur. Birde buna yere yakın agırlık merkezide eklendinmi, herhande tadından yenmez. Ben bu yolculuğu Honda VFR 800 ile yapmış olsaydım eminim çok daha keyifli bir yolculuk yapmış olacaktım. Hatta bu uzun yolculuktan sonra, 1000'lik motora kurus vermem diyen ben daha yuksek cc'lik motorlara daha sıcak bakmaya başladım diyebilirim. Fazerrın şehir içindeki manevra kabiliyeti eminim tartışılmaz, soyleki ben fazerrı ybr gibi kullanabiliyorum... Ama Fazer ile uzun yolculuk yapılacaksa, bu uzun yolculuk toplamda dinlenmeler ile beraber 6 saati geçmemeli...

Araba sollamada ki esnekliğinden bahsetmiyorum bile, bir arabanın motosiklet karşısında pekde bir şansı yok aslında. Ama şu notu düşmek isterim, bazı zamanlar 90 km ile giderken 6. viteste araba, kamyon, tır sollamarımda, yeterli esnekliği alamadım bu hızda ara sollamanızı 5. viteste, kritik sollamaları 4. viteste yapmanız gerekebiliyor. Sıralı sollamalarda ise, yani, 5 tır, 2 kamyon, 6 7 araba gibi tren misali uzun sollamarınızı, ozaman 3. vitese kadar inip bagırta bagırta yapmanız gerekiyor.Ama şunu rahatlıkla soyleyebilirim, tüm eksilerine karşın bir motosiklet ile yaptığınız yolculuktan aldığınız tadı, kesinlikle ne ucak ne otobus ne araba, hiç birinden alamazsınız... Yoldaki cevikliğinden tutunda, size verdiği haz insanın kalbinde taht kuruyor.

Konya ovasında ve ankara bolu arasında kaldığım yan rüzgarlar hakkında da bir iki şey demek istiyorum. Bir yerde okumuştum şimdi hatırlamiyorum ama "Motosiklet Yol Sanatı" olabilir. Yan rüzgarlardan krenajlı makinelere göre naked ler daha az etkileniyor... Bizim motorlarda naked motor olduğu göz onüne alınırsa, ben krenajlı makinelerin nasıl bir yan rüzgara maaruz kaldığını dusunmek bile istemiyorum...

Yan rüzgarlar ile cebelleşirken bir ara fakettim ki ben motoru yatırmış kullaniyorum :)

Ayrıca yine bir yerlerde okumustum yine "Motosiklet Yol Sanatı" olabilir, viyadüklerden geçerken dikkatli olmak lazım rüzgar size şerit değiştirtebilir diye ben bunu düzeltmek istiyorum, viyadükle bir alakası yok bunun, düz yolda giderkende birden kendinizi öbür şeritte bulabilirsiniz...

Bu yolculuktan sonra kafamda Fazerdan sonraki motorum ne olur diye 1, 2 fikir oluştu bende, öncelikli olarak, motosiklet ağır olacak (herkez hafif ister ama ben manyagım agır istiyorum), 600cc den büyük olacak, 800, 1000, 1300 gibi, yine touring olacak ve manevra kabiliyeti yüksek olacak (Şehir içinde kullanırken zorlanmamak için). Böyle bir motosiklet var mı, sizlerin önerisini bekliyorum?

Kafamda VFR 800 var hem abs si falanda var, gerci Gencer aldı sattı begenmedi, aşkın yok abi fazera degişmem dedi ama bilmiyorum :)

Uzun yola ilkkez cıkacaklar için yazdıklarım umarım bir işe yarar :)

atuter
30.06.07, 15:50
Sevgili Tuna,
Yazdıklarını okurken geçen hafta yaptığımız Samsun-Amasya -Samsun seyahatimiz aklıma geldi. :wink: (Ki motoru ilk aldığım yıl Samsun-Kastamonu yapmıştım.) Rahatlık konusunda sana katılıyorum, rahatsız! :wink: Özellikle rüzgar konusunda ben mahvoldum. kafa patlat 188cm. boyunda biri için her motorun işgence olacağı kanaatimdir. duvarakafa Herhalde dayak yesem böyle hırpalanmazdım.Ama bu arada belirtmeliyim ki motorun üzerine yatınca fena sayılmazdı. verryhappy

Yakıta gelince ben karma olarak 360Km. yol yapabildim en fazla. Ancak bende şunu gördüm ki uzun yola gidilecekse De Ville gibi bir motor olmalı. (Tabi konfor ön plandaysa) Ama ben hem azarım, hem tozarım, hemde her arabanın fiyakasını bozarım diyorsan FAZER biçilmiş kaftan.... asikoldumm verryhappy

Seviyorum BEAAAAAA..... kahkalarla kahkalarla

addict
30.06.07, 19:42
Evet tuna cım fazer'ın sıkıntılı yanları var bende ilk uzun yolumu yaptım fazerımla yaklaşık 1400 km dediğin gibi biraz yoruyor ama yinede ben fazer dan kolay kolay vazgeçemeyeceğim alituterin de dediği gibi seviyorum uleeeenn fazerıııı taparimm taparimm

ashkin
30.06.07, 21:12
FreaK, Duna cım bu yazılanları senin yazman acaip hosuma gitti. neden dersen. senin gibi bir tatli su motorcusunun gerçek yol tecrubesi edinmesi cok iyi.

Ama dedigim gibi ilk defa bu sekilde uzun yola cıktın. Emin ol ki binecegin hic bir motorda aradın herseyi bulamıyorsun. Yani tek bir motor alayım ver hersyinden 4x4 luk memnun kalayım. Yok oyle bir şey.

Fazer canla uzun yol yapmaya devam ettiğin surece ufak tefek problemleri artik fark etmedigini goreceksin.

Herşeye rağmen ben bu motoru cok ama coook seviyorum.

Tevbrik ederim seni de Adana ya kadar gittigin icin. Artik alıstın uzun yol yaparız beraber. hı ne dersin ? seytannn

ChaLLenGeR
30.06.07, 21:22
evet FreaK,
aşkın'la mutlaka 1 uzun yol yapman lazım, hem ona yetişebilmen için ne kadar çok benzin harcadıını da keşfedersin yarılıyoorum veya baktınki hızlı gidemiyorsun en azından mola sayısını arttırır daha çok dinlenebilme fırsatı yaratırsın gulmekten oldum verryhappy

ashkin
30.06.07, 21:26
ChaLLenGeR, abiicm ayda yılda 1 kurtlarımızı dokelim dedik adimiz cikti. seytannn

ChaLLenGeR
30.06.07, 21:32
bu arada bende geçenlerde yaklaşık 2.000 km'lık bir yol yaptım
daha önce bu güçlerde herhangi 1 motor kullanmadıım için diğerlerine oranla 1 kıyaslama yapamayacaım ancak bazı yerlerde yan rüzgarlardan etkilendiimi söylemek isterim.. Hem motorum, hemde kendim hafif olduum için ister istemez biraz savrulup çizgimi aştım ama çokta sorun edilecek 1 durum değil..
Hızlanmalar için evet vites düşürmek gerekiyor ama arka arkaya 5 tır 3 araba 1 bilmemne sollama ihtiyacı duyup gaza iyi yüklenmek gerektiini zannetmiyorum..
Yüksek hızlara arasıra çıktım o yüzden 1 depo benzinle maksimum (ftrip'e girmeden) 310 km yol yaptım..

Şehir içinde kuryeler kadar gidemiyor olsamda eski motoruma oranla çok daha esnek ve atak. Uzun yolda da beni tatmin edecek kadar performanslı, sesli ve keyifli bir motor
tabi 200-300 km yaptıktan sonra motordaki titreşim sebebiyle el ve ayak uyuşması olduundan dinlenmek gerekebilir bir süre. verryhappy

ChaLLenGeR
30.06.07, 21:32
ChaLLenGeR, abiicm ayda yılda 1 kurtlarımızı dokelim dedik adimiz cikti. seytannn

sen daha dur
hamak görüntülerini eklemedim henüz verryhappy gulmekten oldum yarılıyoorum

Carrera
30.06.07, 22:35
[Sevgili b]FreaK[/b]. :)

Şimdi okudum yazdıklarını. Gittiğin en uzun mesafenin Bostancı-Yenibosna (yada öle bişey) olduğunu düşünürsek burdan taa Adana'ya kadar motorla gideceğine ihtimal vermiyordum. Tebrik ederim arkadaşım. alkisliyorumm

Fazer'la uzun yolda yorulduğun doğru. Gerçi benim gibi sürekli motor tepesinde olursan, bir süre sonra vücudun iyiden iyiye alışmaya başlıyor buna. Ama elbette Fazer'da bir tur motorunun yada bir endruonun rahatlığı yok. Sen ısrarla VFR gibi yine sportif tur makinelerini yazmışsın ama bence endurolardada rahat edebilrisn. Altın kural: Denemeden satın alma. Dene diğer motorlarıda. Tabi uzun yolda kullanmak için bulabilirsen denemelik motorları.

Ağırlık konusunda sana katılmıyorum (ki zaten doğru değil o mantık) ama sen zaten manyak olduğunu söyleyerek gerekli açıklamayı yapmışsın. verryhappy deliiii

Yazdıklarından anladığım kadarıyla sen vitesle mitesle fazla uğraşmadan gidebileceğin torklu bir motor istiyorsun. Sana ya dediğin gibi yüksek hacim lazım yada sıralı dört silindirden daha az pistonu olan birşeyler (1200 GS - Varadero - Tiger...)

Sürüş gözlenimlerini dört gözle bekler senide öperim. Pazartesi haber bekliyorum senden... ok!

ashkin
30.06.07, 22:50
sen daha dur
hamak görüntülerini eklemedim henüz verryhappy gulmekten oldum yarılıyoorum

bende de daha bir suru iskele babasına oturmuş resimler var. yayınlamiim hepsini seytannn yarılıyoorum

hatta bi tanesinde BABA yok deliiii kafa patlat

Tolga
30.06.07, 23:14
Selam Tuna;

Ben Bandit 650S kullanıyorum, 210 kg, 80 HP civarında ortalama 140- 150 km hızda 20 litrelik deposu ile 350 km yolu çok rahat yapabiliyor, gerek şehir içinde gerek uzun yolda titreşim, vites küçültme ihtiyacı, altdan gelen eksoz ısısı v.b hiç bir sorun yaşamıyorum. 2008 de enjeksiyonlu modelini getireceklerini duydum, ancak bir değişiklik arayışı içindeysen CBF 1000 de beklentilerini rahatlıkla karşılayabilir diye düşünüyorum....... ok!

FreaK
30.06.07, 23:56
atuter, arabanın fiyakasını bozma konusunda sana katılıyorum, bolu istanbul arasında bir tane cayenne s i maymun ettim, herif acayip gıcık oldu bana sanırım...

addict, sen o 1400 km yi bir gündemi yaptın, yoksa toplam mı? Eğer toplamsa benim toplamda yaptığım 2700 km, ama tek seferde 1000 km fazer ile zor...

ashkin, aslında aradıgım 4x4 lük bir motor değil, ben fazer rıda halen seviyorum boyle anlaşılmasın, ama bana uzun yolda konforsuz geldi, hele ankara - aksaray arasında, yeter lan deyip bırakacaktım motoru orada, yol oyle bozuktu ki halen k.çım ariyorum yaw çok kötü. gerci motorun sucu ne diyeceksin ama yukarda anlattıklarıma + bir sey bu... Uzun yolda yaparız abi ben zaten yalvarıp duruyorum birinizinde tamam dediği yok :) ben temmuzun 3. haftası ege, akdeniz cıkacam bakalım... su anda tek gidecem diye ayarladım kendimi...

ChaLLenGeR, aşkının hızlı gitmesi bana koymaz :) ben uyum sağlarım... Yan rüzgarlarda, yan rüzgarın siddetine göre değişen bir kavram, benim yediğim yan rüzgarlarda eminim sende sıkıntı duyardın... şu tren vari sollamalarıda ulukışla, pozantı arasında sure gelen 10 km lik duz cizgileri varsayarak bir daha dusunmeni istiyorum :) emin ol oylede güzel sollaniyor ki...

bandit, bana olan tavsiyen için teşekkür ediyorum... ama bir daha motor alacak olursam bu 600cc lik bir motor olmayacak... Çünkü zaten 600cc lik en güzel makinelerden birine biniyorum :) Ama CBF1000 düşünülebilir, yinede daha sonraki tercihlerden biri olacaktır, cunku öncelikli olarak gözümü sport touringlere dikmiş durumdayım :))

Carrera, seni en sona bıraktım :) öncelikli olarak seni kınıyorum, ummadık taş baş yarar! bırak beni ben buradan ispanya'ya kadar motorla yine giderim ki boyle manyak bir fikir kafamda yok degil... Enduro motor aslında pekde seven bir adam değilim, torklu olması guzel ama tipi kayık, genç yasımdan dolayı, sportif aletlere binmeyi ve kaybettiğim tork fırsatını daha yuksek cc ler ile egale etmeyi daha bir mantıklı buluyorum... Yaşım ilerlerde sportif aletler hafif kaçarsa ozaman duruma bakarız ki ozamanlar içinde gözümü fjr 1300 goldwing ve benzeri aletlere dikmiş durumdayım... Tabii zaman ne gösterir bilinmez :) Bu arada bunları uzun yolculuklar için dusunuyorum, şehir içinde goldwind kullanacak mal var mı bilemem... Sürüş gözlemlerinide yazacagım bir ara, onu bu mesaja sıkıştırmayayim :) Pazartesi görüşürüz... verryhappy

_EvReN_
01.07.07, 12:58
FreaK,

o zaman sana Honda CBR 1000xx tavsiye edebilirim.

http://www.honda.com.tr/motosiklet/content/modeller/sporttouring/

rangermania
01.07.07, 13:29
Tunacım canımın içi endro motor düşünülmez herkesin zaten damarlarında dolaşır bir kere kıçın selesine degdimide izi kalır... Dakari 1 tur dene anlarsın... ok!

Fazeri ben de çok seviyorum ama aynı gün içinde yapılan çok uzun yollarda gereksiz yordugu ve yaktığı bir gerçek aynı 1000 km yi fazer ile yaptığımdan 30 lira daha ucuza yapabiliyorsam bir durup düşünürüm...

Butcher abicim bu ne güzel bir imzadır...

http://img389.imageshack.us/img389/4786/186279867742aeb791e1f36dx7.gif